Távdobó orsó, a nagy pontyok ellensége

Hazánk rendkívül gazdag horgászvizekben és a mesterséges tavakon túl rengeteg izgalmas horgászhely várja a sport szerelmeseit. Minden kezdő és kissé tapasztaltabb horgász tisztában van azonban azzal, hogy nagyon nem mindegy, milyen felszereléssel érkezünk meg a vízhez. A kapás ugyan olyan tényezőktől is függ, mint a helyszín, az időjárási viszonyok, vagy a használt etetőanyag, de a kényelmes és praktikus horgászathoz a botok, az orsók és a használt kiegészítők is aktívan hozzájárulnak.

De mégis milyen orsó mellett érdemes letenni a voksot? Valóban csak a drága fajtákra érdemes áldozni? S mi a helyzet akkor, ha kifejezetten a nagy pontyokat vennénk célba a következő horgászat alkalmával? Például ez a távdobó orsó remek választás lehet annak érdekében, hogy a méretes pontyok se fogjanak ki rajtunk. A kifárasztáshoz és a megfelelő teherbíráshoz nélkülözhetetlen, hogy kimagasló minőség kerüljön a botra, mely hű társunk lesz akár éveken át.

S hogy milyen horgászhelyek bizonyulnak ideálisnak? Ha nem rendelkezünk engedéllyel, akkor a magántavakon érdemes elgondolkodni. Az igazán természetes vizek szerelmeseinek azonban nélkülözhetetlen az engedély. Ennek birtokában és persze a megfelelő napijeggyel nem kell tartanunk attól, hogy büntetéssel zárulna a kaland. Sokan vannak, akik nappal próbálnak szerencsét, de akár egyetlen éjszaka erejéig is kiülhetünk a vízpartra. A sokféle extra felszerelésnek köszönhetően a velünk érkező családtagok is kényelmesen tölthetik az időt akár az éjszaka leple alatt is.

Bevallhatjuk azonban, hogy a legtöbb horgász álma a több napon át tartó kaland, mely során kipróbálhatják magukat csónakból, vagy egyszerűen a partról horgászhatják meg hazánk vizeit. A vadregényes táj szerelmesei számára Tőserdő és a Holt-Tisza kitűnő döntés lehet, de a környékbeli Tiszakécskén is izgalmas lehetőségek várják az alföldi horgászokat. Nincs olyan vidéke Magyarországnak, ahol ne próbálhatnánk szerencsét horgászfelszerelésünkkel. Mindenki más és más etetőanyagra esküszik, de természetesen az sem mindegy, milyen méretű horgot használunk. A bot és az orsó tekintetében mindenképpen törekedjünk a minőségre, hiszen ez hosszú távon sokkal jobban megéri, mint a silány, olcsó eszközök.

Vélemény, hozzászólás?