Mik a legfontosabb dolgok, amiket egy szülő megtaníthat gyermekének?

Mindannyiunknak vannak kétségei a szülői viszonyulásunkat illetően. Vajon képesek vagyunk-e nap mint nap helyes értékeket közvetíteni? Elképzelhető, hogy a hibáinkkal rossz irányba befolyásoljuk szívünk legféltettebb kincsét? Teljesen rendben van, ha ilyen és ehhez hasonló kérdések frusztrálnak minket a gyermeknevelés rögös útjain. Ha szeretnél egy emlékeztető listát néhány valóban fontos dologról, amit egy szülő taníthat gyermekének, akkor az elkövetkező néhány percben tarts velünk!

Őszinteség

Az ősrégi közmondást, miszerint az őszinteség a legjobb politika, minél előbb meg kell tanítani a lurkónak.  Hogy az őszinteség a jó kapcsolatok alapja, és akkor is fontos, ha rövid távon nem feltétlenül jó sül ki belőle. Őszinteség minden szinten, az elvégzett otthoni munkák, a beadott feladatok és a felmérők, dolgozatok tekintetében. Ha a gyermek felnő, és úgy gondolja, hogy elég másolni vagy egy középszerű prezentációt beadni, akkor ugyanezt fogja tenni felnőttkorában is. Ne felejtsük el, hogy persze most még gyerek, a tanároknak és a szülőknek lehet türelme, a társadalomnak később nem lesz. Nem árt, ha már gyermekkorban a reális világhoz húzó következményekkel szembesül, mert később jóval nehezebb kijavítani egy már berögzült hozzáállást.

Empátia

A világnak szüksége van a kedvességre. A gyermekek a remény jelzőfényei a következő generációk számára. Jól működő és aktív együttérző készséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy képesek legyenek megérteni másokat, hogy megoszthassák örömüket és fájdalmukat. Az empátia a hatékony kommunikáció alapja. Ha a csemete otthon arról panaszkodik, hogy egy barátja első díjat kapott a természettudományos kvízben, bátorítsd, hogy örüljön a sikerének. Az ember közösségi lény, nem árt, ha korán elsajátítja, hogy figyeljen a környezetére is.

Magabiztosság

Gondolj az összes elszalasztott lehetőségre, amelyet nem éltél át, a kockázatokra, amelyeket túlbecsültél. Mibe került neked? Elúszott az álommunka, esetleg egy hatalmas üzlet? A megbánás fájdalma képes felemészteni és porig alázni elménket – ugye neki nem ugyanezt akarod? Már a kezdeti sulis években is figyelj rá, hogy a gyermek minél többféle területet ismerjen. Természetes, hogy az első néhány alkalommal ideges lesz, amikor valami újjal találkozik, de rutint szerez, így később automatikusan jól veszi az útjába kerülő láthatatlan akadályokat. Írasd be énekórára, táncórára, valami olyan dologra, amely tükrözi tehetségét magának és másoknak is. Az önbizalom segíti abban, hogy könnyebben elérje céljait. Nem fog szorongani, erős aurával hasonló gondolkodású embereket vonz majd. Soha ne hozz helyette döntéseket, hagyd, hogy gondolkodjon, és megértse a jót és a rosszat. A gyerkőcök maguktól fejlesztik önértékelésüket, ha a felnőttek feladatokat adnak nekik – ne szalaszd el ezt a lehetőséget!

Pénzügy és költségvetés

A pénz nem nő a fákon. A gyereknek meg kell tanulnia ezt a tényt, ez teljességgel szülői felelősség. Adj neki zsebpénzt, vond be őt is a vásárlásokba. Így képet kaphat a napi szükségletek piaci értékeiről. Azok a gyerkőcök, akik megtanulják saját családjuk anyagi helyzetét, hajlamosabbak lesznek később tenni is a javulás érdekében. Vedd be őt is a családi költségvetés részleteibe, tanulja meg a készpénz értékét, hogy a jövőben tudjon bánni vele. Tanítsd meg a megtakarítások jelentőségét nagyon korán. Mutass neki egy jó webáruházat, ahol egy csomó számára értékes dolgot talál, legyen mondjuk az Alza platformja, és persze engedj betekintést számára az árak szférájába is!

 

Vélemény, hozzászólás?