A láncfűrész lelkivilága

Sokan azt állítják, hogy egy tárgynak nincs lelke. Bizton állíthatom, hogy tévednek. Pedig nem vagyok sem pszichiáter, sem pedig lélekbúvár. Egy lassan kihaló szakma utolsó képviselőinek egyike vagyok: favágó. A legfontosabb tárgy az életemben a láncfűrészem. Pontosabban a láncfűrészeim.

A motor és a lánc hangjából azonnal tudom, hogy a fűrészem aznap hogyan érzi magát. Mennyire kipihent ill. mennyire van éppen kedve a soron következő kocsányos tölgynek nekiveselkedni. Azt figyeltem meg, hogy az őshonos magyar fákat nem annyira szívesen vágják. Annál inkább az idegenhonos fafajokat. Leglelkesebben az amerikai kőrisnek ugranak neki, ezeket a fákat szinte élvezettel aprítják fel.

Ezek után gondolom, nem lepődsz meg azon, ha megtudod, hogy kitüntetett figyelmet fordítok a láncfűrészeim gondozására. A karbantartásukhoz szükséges lánckenő olaj beszerzését kizárólag az olajwebshop.hu webáruházában végzem. Évekkel ezelőtt véletlenül betévedtem az óbudai üzletükbe. Meglepett az eladóknak a kenőanyagokkal kapcsolatos felkészültsége. Pontosan tisztában voltak azzal, hogy a RIWALL PRO RPCS 6250-es fűrészemhez milyen olaj szükséges. És azzal is tisztában voltak, hogy sok állás esetén egyes kenőanyagok hajlamosak gyantásodni. De nem az olajwebshop.hu által forgalmazott termékek. Ez számomra is rendkívül fontos, ugyanis a decembertől márciusig legtöbbször a láncfűrészeim is téli álmot alszanak: ilyenkor nagyon ritka a megbízásom. Ezekben az időszakokban különösen fontos, hogy még véletlenül se gyantásodjon meg az olaj. Az olajwebshop.hu kenőanyagai hosszabb leállást követően is kifogástalan védelmet biztosítanak a kiskedvenceim részére.

Szívesen vásárolok a webshopjukban is. Többfajta lánckenő olaj is megtalálható a kínálatukban. Nekem a nagy kedvenceim a Stihl és a Parnalub olajok. Utóbbiból több különböző méretű kiszerelésből is választhatok: 1 literes, 5 literes, 10 literes ill. 20 literes. Más szakmabeliek a Mannol termékeire esküsznek, természetesen ez is megtalálható a webáruházukban.

Az olajwebshop.hu által forgalmazott lánckenő olajok mindegyikéről elmondható, hogy kiváló kenőképességgel rendelkeznek. Magas hőmérsékleten is stabilak maradnak, ez pedig nagyon jelentősen megnöveli mind a lánc, mind pedig a láncvezető élettartamát. Jól bírják a hideget, -20 fokon is megőrzik a viszkozitásukat. Sok esetben olyan kiegészítő adalékanyagokat is tartalmaznak, amelynek kopáscsökkentő hatása van.

Amennyiben Te is hobbi vagy profi favágó vagy és fontos számodra a fűrészed műszaki állapota, akkor javaslom, hogy Te is használd az olajwebshop.hu kínálatában szereplő láncolajokat. Ezekben egészen biztosan nem fogsz csalódni!

Vélemény, hozzászólás?