hmi programozás

Milyen célt szolgálhat a HMI programozás?

A célgépek és az emberek közötti kapcsolatot az ember-gép interfészek adják. A legfontosabb feladatuk, hogy egyszerűvé és hatékonnyá tegyék a kezelőnek a vezérlést. Ehhez természetesen szükséges a HMI programozás. A Human Machine Interface néven is ismert megoldás nem más, mint egy speciális kezelőfelület, ami garantálja a kapcsolatot a vezérléssel.

Temérdek típusa és márkája létezik. Az alacsony költségű opcióktól a legnagyobb márkák prémium kategóriás megoldásáig, mindenféle rendelkezésre áll. A HMI programozás fejlődésének köszönhetően már sokkal kifinomultabbá és intelligensebbé vált ez. Ennek egyik jele, hogy a vezeték nélküli kommunikációhoz alkalmazkodóbbá tették a HMI-ket, így már smartphone-okról is vezérelni lehet a masinákat.

Kihez kell fordulni, amikor a cél a HMI programozás? A plc-program.hu maximálisan segíteni tud és vállalni tudja a teljes vizualizációk, webszerver-funkciók programozását. Sőt, akkor is számítani lehet a cég szakembereire a HMI programozás keretein belül, amikor a kép elemek szerkesztése, a funkcióbővítés PLC programmódosítással vagy a könnyen követhető navigációs menü létrehozása a cél.

Ipari automatizálás és robotika: mik a különbségek?

A robotika és az automatizálás két eltérő technológiát jelent, azonban a kifejezéseket gyakran összecserélik, helytelenül alkalmazzák. Ugye az ipari automatizálás az időigényes feladatok leegyszerűsítésére, az automata működésre utal, minimális kezelői beavatkozással, míg a robotok több munkaigényes és veszélyesebb feladatot vesznek át az emberektől.

Az ipari automatizálás három fő fajtájával érdemes foglalkozni. Az egyik a szoftverautomatizálás, ahol egy számítógépes program végzi az ismétlődő feladatokat, természetesen egy virtuális közegben.

Ott van még a robotizált folyamatautomatizálás is, ami a szoftverautomatizálás egy olyan változata, amit direkt arra terveztek, hogy a számítógép felhasználói felületét ugyanúgy használja, ahogyan azt egy dolgozó tenné. Végezetül ott van a sima ipari automatizálás is, amikor is a fizikai folyamatok irányítását masinák végzik. Jó példák itt a CNC gépek.

Vélemény, hozzászólás?