LED reflektor

LED reflektor kis pontégőkből

Még most is sokan élnek abban a tévhitben, hogy a LED-ek csak kis pontszerű fényforrások, amelyeket egyenként lehet alkalmazni, ezért üzemi világításnak nem jók. Azonban ennek csak fele igaz, hiszen a pontszerűség ugyanúgy megmarad a LED reflektor megtervezésekor is, de ezt egyben, kompakt helyre rakják, így az erejük sokszorosát tuják nyújtani. A sok kicsi fényforrás együtt olyan fényt tud kibocsájtani, ami bőven elegendő egy nagyobb hangár vagy tér bevilágítására is. Természetesen itt is kell ügyelni arra, hogy a reflektorok megfelelő szögben legyenek beállítva és a távolság köztük optimális legyen. De általánosságban véve, ugyanannyi LED reflektor elegendő egy nagy belső tér bevilágítására, mint ahány régi típusú kisreflektor.

A legszebb az egészben pedig az, hogy a ledes a régi fajta energiaszükségletének töredékét fogyasztja csak. Azok, akik tájékozottak a takarékos megoldások területén, már rég fontolgatják vagy már meg is tették a LED-re való váltást. Kompakt kiszerelésben ma már nincs akadálya sem a beszerzésnek, sem pedig a beszerelésnek. Igaz, hogy a villanyhálózati feszültséget le kell csökkenteni ahhoz, hogy hosszú életű legyen a projekt. Ezért a LED reflektor beszerelésével egy időben érdemes a többit is kicseréltetni ilyen izzókra. De mindez előtt tudni kell, hogy a ledes foglalat nem ugyanolyan, mint a régi. Emiatt költséges és hosszadalmas lehet a foglalatok átalakítása és maga a váltás is.

Pontosan emiatt került a piacra a LED izzó E27 típusa, amely nem igényel semmilyen különösebb előkészületet ahhoz, hogy működjön. Ezt szokták sokan választani, amikor az otthoni égőket olyanokra cserélik, amelyek még kevesebbet fogyasztanak az eddiginél. Nagy előnynek számít az, hogy egy az egyben le lehet cserélni velük a régieket, mivel egyesek nem is akarják az összes izzójukat LED-esre váltani. Csak azokba a foglalatokba kerül LED izzó E27, amelyiket sokat használják vagy kapcsolgatják. Ugyanis ez a LED lámpa sem érzékeny arra, hogy hányszor kapcsolják ki és be.

Ugyanakkor rendelkezik mindazzal az előnnyel, amellyel a többi. Vagyis széles szögben szórja a fényt (de legalább 180 fokban) és elég erős ahhoz, hogy egy szobát bevilágítson. Továbbá a LED izzó E27 színhőmérséklete is megválasztható, így azok, akik a lágyabb, sárgásabb színeket szeretik, a 3-4 ezer K-s jelzésűt választják, akik az élesebb, fehér fényt azok ezen fölüli számmal rendelkezőt. Tehát, ha olyant választ a LED izzó E27 közül, ami hasonló fényerőt és színhőmérsékletet bocsájt ki, mint a régi, észre sem fogja venni a változást. Csupán a villanyszámla végösszege lesz kisebb.

Vélemény, hozzászólás?