Befektetési tippek egy népszerű tanácsadótól

A megfelelő befektetés mindig egyéni és sosem lehet kizárólag azért választani egy befektetést, mert jó hozamokat ígér. Sok szempontot figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy valóban a saját céljainknak megfelelő befektetést választhassuk.

 

A befektetésre mindig legyen elkülönített pénz

 

Soha se azt a pénzt akarjuk befektetni, ami a mindennapi életvitelünkhöz szükséges. Ez akkor is legyen így, ha csak egy szimpla biztosítást szeretnénk kötni. Mindig olyan összegekkel számoljunk, amelyet tudunk nélkülözni. Ebből a szempontból pedig mindig fontos, hogy pontosan ismerjük a saját kiadásainkat és anyagi igényeinket. Nem árt például egy költségvetést készíteni, mielőtt valamilyen befektetésre adnánk a fejünket. Ha ebben tanácstalanok vagyunk, a Grantis befektetési tanácsadó segít, hogy a pénztárcánkhoz mérten válasszunk befektetést.

 

Gondoljuk végig a rövid- és a hosszú távú céljainkat is

A befektetésünket megtehetjük egy összegben, például egy ingatlan kapcsán, vagy havi részletekben fizetve mondjuk egy nyugdíj előtakarékossági formában. Ezek típusát a céljaink határozzák meg. Minden olyan, ami idővel anyagilag megtérülhet befektetésnek számít ugyanis. Ezért minden esetben a saját céljainkhoz mérten kell eldönteni a befektetni kívánt összeget, annak befizetési gyakoriságát és természetesen azt, hogy hány év múlva várjuk a megtérülést? Ezek lehetnek hosszú- és rövid távú célok is. Például, ha állampapírokba fektetünk, akkor pár év múlva már megtérülhet a befektetésünk, amíg egy nyugdíjbiztosítás esetén kizárólag csak a nyugdíjazásunk idejétől fogjuk élvezni a hozamokat. Ugyanakkor a céljainkat nem csak a befektetés természete miatt érdemes átgondolni, hanem a befektetni kívánt összeg miatt egyaránt. Például, ha pár éven belül egy költséges utazást tervezünk, akkor mindenképp úgy kell kalkuláljunk, hogy mellette néhány év múlva is beleférjen a befektetésre szánt összeg kifizetése, amennyiben például a havi befizetést választjuk.

 

Érdemes egy komolyabb költségvetést készíteni minden kiadásunkról

 

Az igazán jó befektetést akkor tudjuk elérni, ha alapvetően rendelkezünk egy precíz és jól használható költségvetéssel, amit akár online ingyenes programok segítségével is könnyedén vezethetünk. Ebben nem csak a havi kiadásaink szerepelnek, hanem a tartalékainkról vezetett költségvetés is, valamint azok a kiadások, amiket pár év múlva szeretnénk majd kieszközölni. Így garantáltan látható, hogy milyen összeget szánnánk egy befektetésre, és hogy ezt anyagilag mennyire fogjuk majd bírni.

 

Végezetül…

 

Sosem érdemes azonnal belevágni egy befektetésbe sem, akármennyire is jól hangzik. A pontos tervezés mellett pedig mindenképp jó tisztában lenni a világ aktualitásaival is, hogy vajon pár hónap múlva mennyire fogja majd megérni nekünk az adott befektetés. Persze, léteznek stabil lehetőségek, amik nehezen okoznak csalódást, azonban itt is fontos a türelem. Ne legyünk elhamarkodottak sem a döntésben, sem a befektetések hozamait illetően. Tisztában kell lennünk azzal, hogy gyors és hatalmas hozamú, de kis összegű befektetés nem létezik. Ha ilyet találunk, az valószínűleg valamilyen csalás lehet vagy nem olvastuk el eléggé figyelmesen az apró betűs részt. A legjobb, ha egy olyan befektetési tanácsadással is foglalkozó céghez fordulunk, mint az említett Grantis, amely érthetően és teljeskörűen segít a döntésben.