USB C kábel

Az USB C kábel mint univerzális lehetőség

Az USB-C egy univerzális megoldás, amelynek használata több előnnyel jár, mint az elődeié. Az elsőszámú előny az USB C csatlakozó szimmetrikus kialakítása, tehát nem kell figyelni rá, hogy miként dugjuk be. Továbbá elmondható, hogy az USB C kábel összetettebb, mint az elődei, tehát nem csupán adat és töltő kábel, hanem VGA, USB, HDMI, Display port kiváltására is alkalmas.

2x gyorsabb átvitelt tesz lehetővé, mint a 3.0 USB. Az USB C kábel révén a kétirányú töltés is megoldható, vagyis egyszere fogad töltést és szolgál töltőként másik eszköznek. Az USB C kábel csatlakozó a micro USB méretéhez hasonló, tehát mindenféle átalakítás nélkül lehet használni telefonokon és egyéb, kisebb méretű eszközökön.

Amire azonban mindenképp oda kell figyelni, hogy az USB-C jóval nagyobb energiaátviteli limitje miatt, csak jó minőségű csatlakozókat, kábeleket használjunk. Az USB-C tehát sokkal több lehetőséget kínál az eddigi szabványoknál, ráadásul egységesített formában, tehát a jövő lehetőségét láthatjuk benne.

Mire használható az USB C átalakító?

Az univerzális használhatóság miatt, az USB-C a jövő bemenetének számít. Nem véletlen az a törekvés, miszerint a számítógép és periféria gyártók azon dolgoznak, hogy az új készülékeket kiegészítésként USB-C csatlakozóval is ellássák.

Tudni kell azonban, hogy a rendelkezésre álló funkciók és protokollok tényleges támogatása a két összekapcsolt készüléktől és a használt kábeltől függ, valamint itt jön képbe az USB C átalakító szerepe is. Az USB C átalakító kábel általi összeköttetést biztosíthat USB C és USB A bemenettel rendelkező eszközök között, amelyeknél az USB 3.0 és 2.0 egyaránt támogatott mindkét irányba.

Ha a jövőben az USB C csatlakozók elterjedése lesz a meghatározó, a manapság még felmerülő kompatibilitási problémáknak búcsút inthetünk az egységessé, letisztulttá váló szabvánnyal. Az USB C szabvány használata megoldja és feleslegessé teszi az USB C átalakító használatát azáltal, hogy a kábel mindkét végén az USB C csatlakozó bármely erre alkalmas eszközhöz csatlakoztatható lesz.

Vélemény, hozzászólás?